Πράξη Τρίτη: υποδομές, δημόσιοι χώροι, ποιότητα ζωής

Σε έναν Δήμο χωρίς ολοκληρωμένες Πράξεις Εφαρμογής, με ανοιχτό το ζήτημα των χρήσεων γης και των κοινόχρηστων & κοινωφελών χώρων για τη μεγαλύτερη έκταση του, σχεδόν κάθε συζήτηση για αστικές υποδομές καθίσταται μετέωρη. Έχει έρθει πλέον η στιγμή να ξεπεράσουμε παθογένειες του παρελθόντος. Θέτουμε τις βάσεις για μια πόλη με υποδομές. Δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για τη βελτίωση της ποιότητάς ζωής μας στην Πράξη.

Πώς;
Προτεραιοποιούμε την ολοκλήρωση των Πράξεων Εφαρμογής για το σύνολο των Πολεοδομικών Ενοτήτων του Δήμου. Προκρίνουμε την αναθεώρηση του υπάρχοντος πολεοδομικού σχεδιασμού με πρωταρχικό στόχο την εξασφάλιση κοινωφελών και κοινόχρηστων χώρων στις γειτονιές.

1. Πράξεις Εφαρμογής & Πολεοδομικός Σχεδιασμός

  • Δεσμευόμαστε για την επίσπευση εκπόνησης Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου για το σύνολο του Δήμο μας, ώστε να εξασφαλιστούν οι χρήσεις γης που είναι απαραίτητες για κοινωφελείς και κοινόχρηστους χώρους,. Για την περιοχή της Αρτέμιδας συγκεκριμένα, συνδυάζουμε μόνιμη και παραθεριστική κατοικία χωρίς την αύξηση στους συντελεστές δόμησης, ώστε να διαφυλαχθεί ο προαστιακός χαρακτήρας της περιοχής.

  • Το ρυμοτομικό σχέδιο για την Αρτέμιδα, όπως εκκίνησε το 1987, ενέτασσε την περιοχή στο σχέδιο πόλης με όρους παραθεριστικής/δευτερεύουσας κατοικίας, με εξαίρεση την περιοχή του κέντρου της Αρτέμιδος. Ως αποτέλεσμα, οι εκτάσεις που προβλέπονταν για κοινωφελείς χώρους (αθλητικές εγκαταστάσεις, σχολεία κ.λπ.) και κοινόχρηστους χώρους (πλατείες, παιδικές χαρές κ.λπ.) ήταν ελάχιστες. Με τη δημιουργία του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και της Αττικής Οδού στις αρχές του 2000, ο μόνιμος πληθυσμός της περιοχής αυξήθηκε ραγδαία. Συνέπεια της πληθυσμιακής αυτής αύξησης ήταν η ανάδειξη του προβλήματος έλλειψης βασικών υποδομών και δημόσιων χώρων, τόσο στο κέντρο της πόλης, όσο και στις γειτονιές.

    Έκτοτε ανακύπτουν συνεχώς δυσκολίες στην εξεύρεση χώρων για ανέγερση σχολικών κτιρίων, εγκαταστάσεων αθλητισμού/πολιτισμού και λοιπών υποδομών. Επιπλέον, στις περισσότερες γειτονιές δεν εξασφαλίζονται οι απαραίτητες εκτάσεις για πλατείες, πάρκα, παιδικές χαρές ή στάθμευση. Όσον αφορά τους χώρους για εμπορική χρήση (γραφεία, καταστήματα, μεταποίηση, κ.λπ.), σύμφωνα με το υπάρχον ρυμοτομικό σχέδιο, αυτοί περιορίζονται σχεδόν αποκλειστικά στο κέντρο της Αρτέμιδας, γεγονός που καθιστά την ανάγκη αναθεώρησης του σχεδίου στο σύνολό του επιτακτική και αναγκαία. Τέλος, η αργοπορία στην ολοκλήρωση των Πράξεων Εφαρμογής προκαλεί συνεχώς εμπόδια σε έργα οδοποιίας και διαπλατύνσης οδών με συνεπακόλουθα κυκλοφοριακά προβλήματα, καθώς η ύπαρξη κυρωμένων Πράξεων Εφαρμογής αποτελεί προϋπόθεση για τη χρηματοδότηση των έργων από Εθνικά και Κοινοτικά Κονδύλια. Το ίδιο ισχύει και με την αξιοποίηση των ελάχιστων υπάρχοντων κοινωφελών και κοινόχρηστων χώρων βάσει του ισχύοντος ρυμοτομικού σχεδίου.

    Μία πόλη, για να απολαμβάνει υποδομές αστικού χαρακτήρα, πρέπει να είναι πόλη όχι μόνο στην θεωρία, αλλά και στην Πράξη. Έπειτα από παλαιότερες προσπάθειες κύρωσης Πράξεων Εφαρμογής στην περιοχή, οι οποίες δυστυχώς δεν ευοδώθηκαν, είναι πλέον η κατάλληλη στιγμή για μια δεύτερη ευκαιρία για την Αρτέμιδα. Ως Δημοτική Κίνηση Στην Πράξη δεσμευόμαστε να εκκινήσουμε τη διαδικασία κύρωσης Πράξεων Εφαρμογής για το σύνολο των κοινοτήτων της Αρτέμιδας με πρωταρχικό στόχο την εξασφάλιση αποκεντρωμένων χώρων για κοινωφελείς και κοινόχρηστους χώρους στις γειτονιές του Δήμου μας. Προχωράμε στην υλοποίηση επί εδάφους των ήδη κυρωμένων Πράξεων Εφαρμογής (3η και 5η Πολεοδομική Ενότητα) και μεριμνούμε για την ολοκλήρωση των διαδικασιών κύρωσης της 12ης Πολεοδομικής Ενότητας εντός του χρονικού πλαισίου που ορίζει η υπάρχουσα σύμβαση ανάθεσης. Ταυτόχρονα, δρομολογούμε την ανάθεση μελετών για τις υπόλοιπες Πολεοδομικές Ενότητας της Αρτέμιδας: (1-2), 4, 6, (7-8-9), (10-11), 13, 14.

  • Όσον αφορά την περιοχή των Σπάτων, προκρίνουμε την άμεση ένταξη στο σχέδιο πόλης των Πολεοδομικών Ενοτήτων 1, 5, 6, και 7 με ολοκληρωμένες πράξεις εφαρμογής ήδη από το 2006. Επιπλέον, δεσμευόμαστε να ολοκληρώσουμε τις Πράξεις Εφαρμογής για τις Πολεοδομικές Ενότητες της περιοχής που εκκρεμούν. Στόχος μας είναι αφενός να εξασφαλίστουν επιπλέον κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι που θα παραχωρηθούν στην κοινωνία και αφετέρου να συμβάλουμε ώστε να μπορέσουν οι ιδιοκτήτες της περιοχής να αξιοποιήσουν τις περιουσίες τους.

2. Οδοποιία & Πεζοδρόμια

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δημότες Σπάτων και Αρτέμιδας αφορά την ποιότητα των δρόμων στις πόλεις μας. Μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου παραμένει ακόμα σε μορφή χωματόδρομου, ενώ πολλές ασφαλτοστρώσεις οδών γίνονται γρήγορα και πρόχειρα, χωρίς να πληρούνται οι απαραίτητες τεχνικές προδιαγραφές, με αποτέλεσμα οι δρόμοι να υποχωρούν εύκολα και να δημιουργούνται λακούβες. Επιπλέον, ακόμα και οι κεντρικοί δρόμοι και οι λεωφόροι στις πόλεις μας παρουσιάζουν σημαντικές ελλείψεις όσον αφορά τη σήμανση και την ασφάλεια. Για παράδειγμα, η Λεωφόρος Βραυρώνος δεν πληρεί ούτε τις ελάχιστες προϋποθέσεις για την ασφαλή μετακίνηση πεζών και οδηγών, καθώς δεν υπάρχουν πεζοδρόμια, διαβάσεις και πεζοφάναρα. Στον ίδιο δρόμο λειτουργούν τέσσερα σχολεία του Δήμου μας, ενώ πλέον ανοικοδομείται και το 2ο Γυμνάσιο Αρτέμιδος, με όποιους κινδύνους αυτό συνεπάγεται για την καθημερινή μετακίνηση των μαθητών/μαθητριών.

  • Ως Δημοτική Κίνηση Στην Πράξη προτάσσουμε την ανάγκη στελέχωσης και εξοπλισμού Τεχνικής Υπηρεσίας Οδοποιίας του Δήμου, ώστε να επιτηρεί την κατάσταση του οδικού δικτύου και των πεζοδρομίων, να καταγράφει φθορές και ελλείψεις και να προβαίνει σε επισκευές όπου προκύπτει ανάγκη.

  • Επιπλέον, κρίνουμε ως επιτακτική την ανάγκη ολοκλήρωσης των διαπλάτυνσης οδών στις γειτονιές με κυρωμένες Πράξεις Εφαρμογής, ώστε να χρηματοδοτηθούν και να προχωρήσουν εκτεταμένα έργα οδοποιίας που θα συμπεριλαμβάνουν πεζοδρόμια, σήμανση και διαβάσεις. Ακόμα, προτεραιοποιούμε την υλοποίηση έργων σε οδούς με ήδη εγκεκριμένες μελέτες, καθώς και την ανάθεση μελετών για την ανακατασκευή των υπόλοιπων δρόμων.

3. Προσβασιμότητα και μετακίνηση ΑΜΕΑ

Οι πόλεις μας οφείλουν να είναι προσβάσιμες από όλους τους πολίτες χωρίς αποκλεισμούς. Προωθούμε τον εκδημοκρατισμό των δημοσίων χώρων στην Πράξη.

  • Προχωράμε στην ανάπλαση του συνόλου των πεζοδρομίων του Δήμου μας, ώστε να υπάρχουν παντού ράμπες ανάβασης και κατάβασης ΑΜΕΑ, καθώς και δίκτυο όδευσης τυφλών.

  • Τοποθετούμε «έξυπνα φανάρια» για την ομαλή και ασφαλή διέλευση των ατόμων με προβλήματα όρασης ή ακοής, καθώς και για άτομα τρίτης ηλικίας.

  • Εξασφαλίζουμε επαρκείς θέσεις στάθμευσης για ΑΜΕΑ σε δημόσιες υπηρεσίες, παραλίες, χώρους άθλησης και πολιτισμού κ.λπ.

  • Τοποθετούμε ράμπες εισόδου στο σύνολο των κτιρίων του Δήμου.

  • Τοποθετούμε ράμπες ΑΜΕΑ και διαδρόμους μετάβασης προς την ακτή στο σύνολο των παραλιών του Δήμου μας. Γιατί όλοι και όλες έχουμε δικαίωμα στη φύση και τη θάλασσα.

4. Κυκλοφοριακή Ρύθμιση & Στάθμευση

Τόσο τα Σπάτα όσο και η Αρτέμιδα αντιμετωπίζουν σημαντικό κυκλοφοριακό πρόβλημα στο κέντρο των πόλεων. Προκρίνουμε την εκπόνηση και την ορθή υλοποίηση ολοκληρωμένων κυκλοφοριακών μελετών που θα αποσυμφορίζουν τους δρόμους και θα δίνουν λύση στο πρόβλημα της έλλειψης χώρων στάθμευσης.

  • Στην περιοχή των Σπάτων η μονοδρόμηση της Βασιλέως Παύλου επέφερε δικαιολογημένες αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία, καθώς έλυνε μέρος του προβλήματος δημιουργώντας όμως αναστάτωση στην καθημερινότητα των κατοίκων. Στην πραγματικότητα, η μονοδρόμηση της Βασιλέως Παύλου αποτελεί μέρος μίας ευρύτερης κυκλοφοριακής μελέτης για την πόλη, η οποία όμως δεν εφαρμόστηκε στο σύνολό της. Για τη Δημοτική Κίνηση Στην Πράξη η επικαιροποίηση και η συνολική εφαρμογή της μελέτης αποτελεί προϋπόθεση για την αποτελεσματική κυκλοφοριακή ρύθμιση της πόλης και την επίλυση χρόνιων προβλημάτων που δυσχεραίνουν την καθημερινότητά των κατοίκων.

    Επιπλέον, στις άμεσες προτεραιότητές μας εντάσσεται η διάνοιξη των οδών της Π.Ε. 4 (Μυκηναϊκών Τάφων), η επέκταση των οδικών παρεμβάσεων στην Χριστούπολη και η δημιουργία δρόμων ήπιας κυκλοφορίας στον κεντρικό οικιστικό ιστό της πόλης με πεζοδρομήσεις.

  • Αναφορικά με το κέντρο της Αρτέμιδας, η κυκλοφορία χρήζει άμεσα ρύθμισης καθώς, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, προκαλείται “μποτιλιάρισμα” στις Λεωφόρους Καραμανλή, Αρτέμιδος και Βραυρώνος, το οποίο επιδεινώνεται από την έλλειψη χώρων στάθμευσης και την απουσία πεζοδρομίων. Ως Δημοτική Κίνηση Στην Πράξη προκρίνουμε την ανάγκη προκήρυξης και ανάθεσης μελέτης για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας στο σύνολο της πόλης, ώστε η μετακίνηση οχημάτων και πεζών να γίνεται απρόσκοπτα και με ασφάλεια.

  • Εντάσσουμε την αντιμετώπιση του προβλήματος της στάθμευσης στο κέντρο των Σπάτων και της Αρτέμιδας στην ευρύτερη κυκλοφοριακή μελέτη για τις δύο πόλεις (Δες παραπάνω: Κυκλοφορία στα Σπάτα, Κυκλοφορία στην Αρτέμιδα). Δημιουργούμε δημοτικούς χώρους στάθμευσης σε σημεία που υποδεικνύει ο κυκλοφοριακός σχεδιασμός και εξασφαλίζουμε δωρεάν στάθμευση για του δημότες μέσω χρήσης κάρτας Δημότη.

5. Δημόσιοι Κοινόχρηστοι Χώροι

Τα πάρκα, οι πλατείες και οι παιδικές χαρές στις πόλεις μας δεν επαρκούν, δεν είναι εύκολα προσβάσιμα σε όλους τους δημότες και δεν συντηρούνται όπως θα έπρεπε. Επιπλέον, τα παρτέρια, οι κόμβοι και τα σημεία πρασίνου βρίσκονται σε άσχημη κατάσταση και αποπνέουν εικόνα αδιαφορίας και παραμέλησης για τις πόλεις μας.

Ως Δημοτική Κίνηση
Στην Πράξη θεωρούμε ότι οι κοινόχρηστοι χώροι δεν είναι ζήτημα δευτερεύον, καθώς αποτελούν ζωτικά σημεία συνάντησης, εκτόνωσης και κοινωνικοποίησης των δημοτών.

  • Με την κύρωση των Πράξεων Εφαρμογής, δημιουργούμε ανοιχτούς κοινόχρηστους χώρους εστίασης (πλατείες, παιδικές χαρές) σε κάθε γειτονιά ώστε να είναι εύκολα προσπελάσιμοι από σε κάθε δημότη. Εξασφαλίζουμε την προσβασιμότητα ΑΜΕΑ στις παιδικές χαρές και τοποθετούμε διαβάσεις και πεζοφάναρα για την ασφαλή μετάβαση σε αυτές.

  • Αξιοποιούμε περιορισμένες εκτάσεις στις παραλίες του Δήμου για την τοποθέτηση εξοπλισμού για παιχνίδι (πύργος αναρρίχησης, μονόζυγο, κ.λπ).

  • Αξιοποιούμε περιορισμένες εκτάσεις στις παραλίες του Δήμου για εγκαταστάσεις beach volley και beach soccer.

  • Ανοίγουμε τα προαύλια των σχολικών κτιρίων στην κοινωνία εκτός σχολικού ωραρίου, ώστε να έχουν πρόσβαση παιδιά και δημότες στα γήπεδα των σχολείων.

  • Προχωράμε σε ανάπλαση των υπάρχοντων πάρκων (παραλιακό πάρκο Αρτέμιδας), πλατειών, παρτεριών και κόμβων του Δήμου, με ανανέωση των χώρων πρασίνου, τοποθέτηση κάδων σκουπιδιών και επιδιορθώσεις σε παγκάκια, πλάκες δαπέδου, παρτέρια κ.λπ. Εξασφαλίζουμε επαρκή φωτισμό, καθώς και συντήρηση των χώρων από την αντίστοιχη δημοτική υπηρεσία, η οποία θα είναι επαρκώς στελεχωμένη και λειτουργική ώστε να εκτελεί το έργο της αποτελεσματικά.

  • Διεκδικούμε την έκταση του πάρκου ΟΤΕ επί της Λεωφόρου Καραμανλή στην Αρτέμιδα για την αξιοποίηση του με προσβάσιμους χώρους πρασίνου και δημοτικό κήπο, σεβόμενοι τις υπάρχουσες δασικές εκτάσεις (δες Πράξη Δεύτερη: η οικολογία μπροστά!).

  • Προχωράμε στην επικαιροποίηση της υπάρχουσας μελέτης σχετικά με την ενοποίηση και την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου Αρτέμιδας, με έμφαση στη μετακίνηση πεζών και των ήπιων μέσων μεταφοράς. Εντάσσουμε στα έργα ανάπλασης υπαίθριους χώρους άθλησης, ενώ αναδεικνύουμε τις προστατευόμενες περιοχές Natura και τους χώρους με αρχαιολογικά ευρήματα (δες Πράξη Δεύτερη: η οικολογία μπροστά!).

6. Υποδομές Αθλητισμού και Πολιτισμού

Τόσο στα Σπάτα, όσο και στην Αρτέμιδα, οι κοινωφελείς χώροι για δράσεις πολιτισμού και αθλητισμού δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες των δημοτών. Στην Αρτέμιδα ειδικά, το πρόβλημα είναι ακόμα μεγαλύτερο.

  • Για την πόλη των Σπάτων, προτεραιότητα αποτελεί η αποπεράτωση και η λειτουργία του Κλειστού Γυμναστηρίου στην περιοχή «Μαζαρέκο» του οποίου η παράδοση έχει καθυστερήσει πάνω από 15 χρόνια.

    Όσον αφορά τα Στάδια του Δήμου μας, το Δημοτικό Στάδιο Σπάτων προσφέρει καθημερινά διέξοδο άθλησης σε δεκάδες δημότες για την ατομική ή ομαδική τους άθληση. Ταυτόχρονα, αποτελεί σημείο συνάντησης της τοπικής κοινωνίας και προσφέρει ευκαιρίες γνωριμίας με τον αθλητισμό και την άσκηση.

    Μία αντίστοιχη κατασκευή Ανοιχτού Σταδίου δικαιούται και η Αρτέμιδα. Με εξαίρεση το γήπεδο ποδοσφαίρου επί της Λεωφόρου Αρτέμιδος, οι κάτοικοι της περιοχής δεν έχουν πρόσβαση σε άλλον ποιοτικό χώρο άθλησης, εάν δεν διανύσουν αρκετά χιλιόμετρα για να προσεγγίσουν τις γύρω κοινότητες και τους γειτονικούς Δήμους. Δεδομένου ότι στο υπάρχον πολεοδομικό σχέδιο δεν προβλέπεται χρήση γης για δημιουργία κοινωφελών αθλητικών εγκαταστάσεων στην Αρτέμιδα, προκρίνουμε την περιορισμένη επέκταση του σχεδίου πόλης μέσω της εκπόνησης Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου, ώστε να εξασφαλιστούν νόμιμοι χώροι για τη δημιουργία Σταδίου και Κλειστού Γυμναστηρίου υψηλών προδιαγραφών.

    Ταυτόχρονα, με τον ίδιο τρόπο, εξασφαλίζουμε μεταξύ των δύο πόλεων χώρο για την ανέγερση ανοιχτού Δημοτικού Κολυμβητηρίου.

  • Με την εκπόνηση Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου εξασφαλίζουμε χώρο για την ανέγερση κεντρικού Πολυχώρου Πολιτισμού Σπάτων - Αρτέμιδος. Διάβασε αναλυτικά το πρόγραμμά μας για τον πολιτισμό στις πόλεις μας στην Πράξη Πέμπτη: πολιτισμός ως τρόπος ζωής.

7. Αποχέτευση: Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ)

Η αποχέτευση και η επεξεργασία των αστικών λυμάτων στον Δήμο μας είναι ένα χρόνιο και πολυσύνθετο ζήτημα το οποίο έχει μετατραπεί πολλές φορές σε πεδίο σύγκρουσης ή και παραπλάνησης της κοινής γνώμης. Σήμερα είναι ευρέως αποδεκτό ότι η δημιουργία μικρών και ευέλικτων ΚΕΛ είναι η πλέον ενδεδειγμένη και οικολογικά συμφέρουσα λύση για τη διαχείριση των αστικών λυμάτων στην περιοχή της Ανατολικής Αττική, συμπεριλαμβανομένου του Δήμου Σπάτων-Αρτέμιδος. Χάρη στην ενεργοποίηση πολιτών στο παρελθόν και την προοδευτική και κριτική ματιά τους στο ζήτημα, μπορούμε σήμερα να μιλάμε για ένα Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων υψηλότατων προδιαγραφών που θα δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα των βόθρων, οι οποίοι αποτελούν χρόνια πηγή μόλυνσης του εδάφους, του υδροφόρο ορίζοντα και των παραλιών της περιοχής.

Το ΚΕΛ θα κατασκευαστεί στην περιοχή Πλατύ Χωράφι και θα εξυπηρετεί τους Δήμους Σπάτων-Αρτέμιδος και Ραφήνας-Πικερμίου. Την κατασκευή και λειτουργία του έχει αναλάβει η ΕΥΔΑΠ. Οι προδιαγραφές για την λειτουργία του ΚΕΛ είναι οι πλέον σύγχρονες και είναι απολύτως συμβατές με το οικολογικό πρόταγμα που πρεσβεύουμε ως Δημοτική Κίνηση. Το έργο περιλαμβάνει τριτοβάθμια επεξεργασία λυμάτων, χρήση βιολογικών μεμβρανών MBR, απόληξη του θαλάσσιου αγωγού καθαρών υδάτων σε μεγάλη απόσταση από την ακτή κ.α. Επιπλέον, το ανακυκλωμένο νερό πρόκειται να αξιοποιείται για τις αρδευτικές ανάγκες του κάμπου μας συμβάλλοντας στην εξοικονόμηση πόσιμου νερού, ενώ στον χώρο του ΚΕΛ προβλέπεται να δημιουργηθεί Κέντρο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης, τον οποίο προτείνουμε να αξιοποιηθεί για εκπαιδευτικά περιβαλλοντικά προγράμματα του Δήμου. 

Ως Δημοτική Κίνηση δεσμευόμαστε να διεκδικήσουμε την εκπροσώπηση του Δήμου τόσο κατά την κατασκευή, όσο και κατά τη λειτουργία των ΚΕΛ. Στόχος μας είναι να εξετάζουμε σε συνεργασία με περιβαλλοντικούς φορείς του Δήμου πιθανές ελλείψεις ή αστοχίες του έργου, ώστε να συμβάλουμε στην ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος στην Πράξη.

8. Αποχέτευση Ομβρίων Υδάτων

  • Αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις χρειάζονται σε σημεία όπου παρατηρείται συγκέντρωση υδάτων στα Σπάτα, όπως για παράδειγμα στην περιοχή του Γηπέδου των Σπάτων και του γηπέδου της ΑΕΚ, στις περιοχές «Βουρβάς» και «Λάκιζα» ή στην ευρύτερη περιοχή του Επιχειρηματικού Πάρκου, όπου προϋπόθεση για την περαιτέρω ανάπτυξη και αξιοποίηση της περιοχής αποτελεί η εκπόνηση και η εφαρμογή ολοκληρωμένου σχεδίου απορροής ομβρίων υδάτων.

  • Λόγω του ανάγλυφου της περιοχής της Αρτέμιδας και της κλίσης του εδάφους, το νερό της βροχής διοχετεύεται σχετικά ομαλά προς τη θάλασσα. Ως εκ τούτου, δεν προκύπτει ανάγκη για τη εγκατάσταση δικτύου αποχέτευσης ομβρίων υδάτων στο σύνολο του Δήμου. Υπάρχουν όμως συγκεκριμένα σημεία στην πόλη όπου εμφανίζονται πλημμυρικά φαινόμενα, στα οποία οφείλουμε να παρέμβουμε με περιορισμένης κλίμακας αποτελεσματικά αντιπλημμυρικά έργα, με στόχο τη διοχέτευση των λιμναζόντων υδάτων στους φυσικούς αποδέκτες (θάλασσα) μέσω των υπαρχόντων ρεμάτων.

  • Πρόκειται για τα δύο μεγαλύτερα φυσικά ρέματα της περιοχής τα οποία αφορούν άμεσα και τον Δήμο Σπάτων-Αρτέμιδος. Για τα δύο αυτά ρέματα έχουν δρομολογηθεί έργα μεγάλης κλίμακας για τη μετατροπή τους σε αγωγούς ομβρίων υδάτων στο πλαίσιο αντιπλημμυρικών παρεμβάσεων. Κάτοικοι, επιστήμονες και οικολογικές οργανώσεις αντιδρούν, καθώς τίθενται σε κίνδυνο οι περιοχές Natura που περιβάλουν τα ρέματα και τα ιδιαίτερα οικοσυστήματα τους. Επιπλέον, οι ίδιοι θεωρούν ότι δεν υπάρχει πραγματική ανάγκη για δύο έργα τόσο μεγάλης έκτασης, καθώς ο εγκιβωτισμός ρεμάτων σε σκυρόδεμα αποτελεί πλέον μια λύση αναχρονιστική και αναποτελεσματική.

    Ως Δημοτική Κίνηση Στην Πράξη προκρίνουμε παρεμβάσεις ήπιων αντιπλημμυρικών έργων μικρής κλίμακας, ώστε να δίνεται λύση σε τοπικά πλημμυρικά φαινόμενα με την ταυτόχρονη προστασία του οικοσυστήματος και του φυσικού τοπίου. Συντασσόμαστε με την ιδέα εκπόνησης νέας Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τα δύο έργα, στην οποία θα ληφθούν υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των περιοχών.

9. Ύδρευση

Όσον αφορά την πόλη των Σπάτων, το δίκτυο ύδρευσης βρίσκεται σε αρκετά ικανοποιητική κατάσταση και όποιες βλάβες ή διαρροές προκύπτουν αντιμετωπίζονται συνήθως άμεσα και αποτελεσματικά από την αρμόδια υπηρεσία.

Στην Αρτέμιδα όμως, το δίκτυο ύδρευσης παρουσιάζει ακόμα σημαντικά προβλήματα και ελλείψεις. Το μεγαλύτερο μέρος του δικτύου κατασκευάστηκε από ιδιωτικές εταιρείες πριν από αρκετά χρόνια για να καλύψει τις ανάγκες των ελάχιστων κατοίκων της περιοχής τότε. Οι επεκτάσεις γίνονταν με πρόχειρο τρόπο, χωρίς την εκπόνηση των απαραίτητων μελετών, με αγωγούς μικρής διατομής τοποθετημένους σε μικρό βάθος από την επιφάνεια του εδάφους. Ως αποτέλεσμα, σήμερα οι κάτοικοι της Αρτέμιδας έρχονται συνεχώς αντιμέτωποι με βλάβες, διακοπές νερού και διαρροές, οι οποίες δυσχεραίνουν την καθημερινότητά τους και προκαλούν την απώλεια πολλών λίτρων νερού. Για να περάσουμε στην Πράξη και να λύσουμε αυτό το χρόνιο ζήτημα για την Αρτέμιδα, οφείλουμε πρώτα να εξετάσουμε λεπτομερώς τις πιθανές λύσεις. Προτείνουμε την προκήρυξη και την ανάθεση εκπόνησης οικονομοτεχνικής μελέτης με σκοπό τη χαρτογράφηση του υπάρχοντος δικτύου ύδρευσης και την αποτίμηση του κόστους που απαιτείται για τον εκσυγχρονισμό του. Με αφετηρία το πόρισμα της συγκεκριμένης μελέτης αποφασίζουμε αν ο Δήμος θα προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό του υπάρχοντος δικτύου ή αν θα διαπραγματευτεί την παραχώρησή του στην ΕΥΔΑΠ, με την εξασφάλιση των καλύτερων δυνατών οικονομικών και ποιοτικών όρων για τους δημότες.

10. Ηλεκτροφωτισμός

Για να κυκλοφορούμε στους δρόμους της πόλης μας το βράδυ ασφαλείς!

Ο ηλεκτροφωτισμός, τόσο των κεντρικών οδικών αρτηριών, όσο και των οικισμών των δύο πόλεων, ιδιαίτερα των πιο απομακρυσμένων, χρειάζεται εκσυγχρονισμό και διαρκή συντήρηση. Για τη Δημοτική Κίνηση Στην Πράξη οι παρεμβάσεις πρέπει να γίνονται με γνώμονα το οικολογικό όφελος, αλλά και την εξασφάλιση των καλύτερων δυνατών οικονομικών όρων για την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος. Στο πλαίσιο αυτής της προσέγγισης προκρίνουμε την επαρκή στελέχωση της αρμόδιας δημοτικής υπηρεσίας, ώστε το δίκτυο να συντηρείται επαρκώς και οι βλάβες να αποκαθίστανται άμεσα.

11. Πυρασφάλεια

Φροντίζουμε για την ασφάλεια των δημοτών και την προστασία της ανθρώπινης ζωής, των ζώων και του πρασίνου στην Πράξη.

  • Οργανώνουμε καμπάνια ενημέρωσης για την ανάγκη καθαρισμού των ιδιόκτητων οικοπέδων έως τις 30 Απριλίου κάθε έτους. Σε περίπτωση μη τήρησης της ανωτέρω υποχρέωσης ο Δήμος θα προβαίνει σε αυτεπάγγελτο καθαρισμό των ακαθάριστων οικοπέδων κατά προτεραιότητα, βάσει κινδύνου. Ο ιδιοκτήτης θα επιβαρύνεται με το πρόστιμο που ορίζει ο νόμος, καθώς και με το κόστος του αυτεπάγγελτου καθαρισμού.

  • Μεριμνούμε για τον καθαρισμό των δρόμων και των κοινόχρηστων χώρων από αγριόχορτα.

  • Σε συνεργασία με το Δασαρχείο, την Πολιτική Προστασία και την Πυροσβεστική φροντίζουμε για την τοποθέτηση και συντήρηση επαρκών πυροσβεστικών κρουνών στον Δήμο μας, καθώς και για την κατάστρωση σχεδίου εκκένωσης οικισμών σε περίπτωση πυρκαγιάς. Αναρτάμε τους χάρτες διαφυγής σε κεντρικά σημεία ανά γειτονιά και τους αποστέλλουμε στους κατοίκους μέσω των λογαριασμών ύδρευσης. Τοποθετούμε σήμανση για τους δρόμους διαφυγής και μεριμνούμε για την απρόσκοπτη πρόσβαση στον αιγιαλό.

12. Κτηματολόγιο

Είναι σημαντικό η Δημοτική Αρχή να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλία και να έρθει σε επαφή με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου να δώσει λύση στα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι Σπάτων και Αρτέμιδας αναφορικά με τους κτηματολογικούς χάρτες. Τα συχνά λάθη στα εμβαδά, στις διαστάσεις και στα όρια των οικοπέδων της περιοχής ταλαιπωρούν τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι συχνά υποχρεούνται μέχρι και σε δικαστική προσφυγή προκειμένου να διευθετήσουν ζητήματα των περιουσιών τους. Ως Δημοτική Κίνηση προκρίνουμε την ανάγκη εκτεταμένων διορθώσεων στους κτηματολογικούς χάρτες, προκειμένου να διευκολυνθούν οι ιδιοκτήτες και οι επαγγελματίες της περιοχής στην Πράξη.

13. Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου

Η Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου αντιμετωπίζει σημαντικό πρόβλημα υποστελέχωσης με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία πολιτών και μηχανικών, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις υποχρεούνται να περιμένουν μεγάλο χρονικό διάστημα για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Προτείνουμε την άμεση στελέχωση της υπηρεσίας με βάση το οργανόγραμμα του Δήμου και τη σωστή κατανομή αρμοδιοτήτων στα τμήματα, ώστε να μην εμπλέκονται οι αρμοδιότητες και να αντιμετωπίζονται άμεσα τα όποια προβλήματα.