Όχι άλλο αίμα στη Γάζα

Σε αυτές τις συνθήκες βίας, μίσους και αίματος μεγάλωσαν γενιές και γενιές. Στις 22/10/2015 η Διαρκής Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων ομόφωνα αναγνώρισε την συνύπαρξη δύο κρατών και ενός ενιαίου, δημοκρατικού και κυρίαρχου Παλαιστινιακού Κράτους στη βάση των ορίων του 1967. Ο ελληνικός λαός πάντα βρισκόταν στο πλευρό των αμάχων και στο δίκιο τού παλαιστινιακού λαού. Όχι άλλο αίμα! Όχι άλλα θύματα! Όχι στον κίνδυνο επέκτασης του πολέμου!

Ένα άρθρο της Χρύσας Καρδιανού

Συγκλονισμένη η ανθρωπότητα παρακολουθεί ένα συνεχιζόμενο έγκλημα να συντελείται στην Παλαιστίνη. Μετά την επίθεση της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου που σκορπίζει το θάνατο, το Ισραήλ εξαπολύει μια άνευ προηγουμένου επίθεση με βομβαρδισμούς ακόμα και σε εκκλησίες, σε Νοσοκομεία, σε αμάχους που εγκαταλείπουν τη βόρεια περιοχή σύμφωνα με την υπόδειξη της ισραηλινής κυβέρνησης και κατευθύνονται στο νότο, όπου τελικά κι εκεί βομβαρδίζονται. Το Διεθνές Δίκαιο καταπατάται, η συνθήκη της Γενεύης δεν ακολουθείται ούτε στο ελάχιστο ήδη από το 1948. Οι εικόνες των νεκρών αμάχων, των διαμελισμένων πτωμάτων, του τρόμου αποτυπωμένου στα μάτια μικρών παιδιών που έχουν κατακλείσει τα ΜΜΕ και το διαδίκτυο δεν αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο. Πολλές γενιές παλαιστινίων και ισραηλινών μεγάλωσαν μέσα στον πόλεμο, αφού οι εχθροπραξίες είναι μια ιστορία πολλών ετών και με πολύ αίμα. Σήμερα όμως, ο παλαιστινιακός λαός υφίσταται μια άνευ προηγουμένου θηριωδία που στόχο έχει την εξαφάνισή του. Οι παλαιστίνιοι ζουν εδώ και χρόνια σε καθεστώς απαρτχάιντ με στέρηση ελευθεριών και συνεχείς εποικισμούς από το Ισραήλ. Εξαρτώνται από το Ισραήλ για νερό, ηλεκτρισμό, φάρμακα, πετρέλαιο και σε μεγάλο βαθμό για τρόφιμα. Οι βασικές εισαγωγές τροφίμων, οικοδομικών υλικών και καταναλωτικών αγαθών, γίνονται από το Ισραήλ, και την Αίγυπτο. Η Γάζα προμηθεύεται επίσης την ηλεκτρική της ενέργεια από το Ισραήλ, που όταν κριθεί αναγκαίο κόβεται με αποτέλεσμα να μην δουλεύουν οι αντλίες και να μην έχει ούτε νερό. Μια μικρή ηλεκτρική μονάδα που διέθετε η Γάζα βομβαρδίστηκε το 2012 και καταστράφηκε. Περισσότερο από το 90 % του νερού στον μοναδικό υδροφόρο ορίζοντα της Γάζας δεν είναι πλέον πόσιμο.

Η Fair Planet είναι μια ελληνική μη κυβερνητική, μη κερδοσκοπική ανθρωπιστική οργάνωση που γεννήθηκε με σκοπό να προσφέρει ανθρωπιστικό έργο και παρέμβαση αλληλεγγύης στους πληθυσμούς σε κίνδυνο χωρίς καμία προκατάληψη, ανεξάρτητα από τη φυλή, θρήσκευμα ή εθνικότητα των αποδεκτών της. Το Φεβρουάριο του 2009 επισκέφθηκε τη Γάζα για να παραδώσει ανθρωπιστική βοήθεια σε ιατροφαρμακευτικό υλικό στον παλαιστινιακό λαό. Το ημερολόγιο που κράτησαν από την επίσκεψή τους μας βάζει κάπως στο κλίμα του πώς είναι να ζεις στη λωρίδα της Γάζας. Κι επειδή κάτι ανάλογο δεν βλέπουμε από τα ΜΜΕ, σκέφτηκα να το παρουσιάσω, ως ένα μικρό χρονικό του ταξιδιού. Η επίθεση του Ισραήλ κατά της Λωρίδας της Γάζας, που ξεκίνησε στις 27 Δεκεμβρίου του 2008 στις 11:30 π.μ. (ώρα Ισραήλ) όταν το Ισραήλ έσπασε την εκεχειρία και πραγματοποίησε ανελέητους βομβαρδισμούς από αέρος και ρίψεις πυραύλων είχε την κωδική ονομασία Επιχείρηση Συμπαγές Μολύβι.
Η κατάπαυση του πυρός που άρχισε τα μεσάνυχτα της 17ης προς 18ης Ιανουαρίου βρήκε τη Γάζα να θρηνεί για την ζωή 1.417 ανθρώπων από τους οποίους οι 926 ήταν άμαχοι, οι 255 αστυνομικοί και οι 236 μαχητές.

🔴 1/2/2009

Η πενταμελής ιατρική αποστολή της Fair Planet γεμάτη με φάρμακα και υγειονομικό υλικό κατευθύνεται προς την Γάζα, αφού επισκέφτηκε την Ελληνική Πρεσβεία στο Κάιρο για να παραλάβει τις άδειες διέλευσης στη Λωρίδα της Γάζας. Υποχρεώνεται ο καθένας μας να υπογράψει προσωπική υπεύθυνη δήλωση που πιστοποιεί ότι η είσοδος του, στη Λωρίδα της Γάζας γίνεται με προσωπική του ευθύνη και ότι θα επιστρέψει πριν τις 5 Φεβρουαρίου, με την αιτιολογία ότι κλείνουν τα σύνορα από την πλευρά της Αιγύπτου. Το ταξίδι από Κάιρο -Al Arish προς Ράφα ξεκινά με συνεχή μπλόκα σε όλη τη διαδρομή. Άφιξη στα σύνορα στις 9.00 .Οι διαδικασίες ελέγχου αποσκευών και διαβατηρίων διαρκούν περίπου 2 ώρες όπου και μας ζητείται εκ νέου να υπογράψουμε υπεύθυνες δηλώσεις που πιστοποιούσαν ότι η είσοδος μας στη Γάζα γίνεται με προσωπική μας ευθύνη και ότι θα εξέλθουμε από τη Λωρίδα της Γάζας στις 4 Φεβρουαρίου. Στην Παλαιστινιακή πλευρά των συνόρων, στην Ράφα μας καλωσορίζουν εκπρόσωποι της τοπικής παλαιστινιακής κυβέρνησης [...] Η αποστολή με την είσοδο μας στην Λωρίδα της Γάζας, τίθεται υπό την άμεση προστασία αλλά και επιτήρηση της κυβέρνησης. Κατά τις 18.00, μας επισκέπτεται στο ξενοδοχείο, ο ελληνόφωνος ιατρός Jamil Echrewat, συνοδευόμενος από 2 στελέχη του Υπ. Υγείας, μέλη της υποδοχής και ένα μέλος της ασφάλειας. Μας γίνεται ενημέρωση σχεδόν πανομοιότυπη με την προηγούμενη. Μας πληροφορούν για το σκληρό εμπάργκο που επικρατεί. Δεν υπάρχουν υλικά πχ τσιμέντο, σωληνώσεις και σίδερα για τις οικοδομικές εργασίες. Το χαρτί είναι επίσης απαγορευμένο αγαθό. [...]

Το βράδυ καθώς και καθ’ όλη την διάρκεια της παραμονής μας, ισραηλινά αεροπλάνα μαχητικά και κατασκοπευτικά δεν σταμάτησαν να πετούν πάνω από την Λωρίδα της Γάζας.

🔴 2/2/2009

Πυρά από ισραηλινές δυνάμεις δέχτηκαν διαδηλωτές κατά τη διάρκεια ειρηνικής διαδήλωσης ενάντια στην ανοικοδόμηση τείχους στην επαρχία Ni' lin, στη Δυτική Όχθη. Δύο από τους διαδηλωτές, ένας νεαρός Παλαιστίνιος και μια Σουηδή ακτιβίστρια τραυματίστηκαν από ισραηλινό στρατιώτη, ο οποίος βρισκόταν σε απόσταση 50 μέτρων.

Από την έναρξη της σφαγής στη Γάζα, ο ισραηλινός στρατός επιδίδεται σε δοκιμές νέων όπλων σε αρκετές περιοχές της Δυτικής Όχθης. Στις διαμαρτυρίες κατά της ανέγερσης του τείχους διαχωρισμού συμμετέχουν διεθνείς ακτιβιστές από το Μάιο του 2008. Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Maariv, το Μάρτιο του 2008 οι ισραηλινές αρχές εισήγαγαν ένα νέο νόμο, ο οποίος επιτρέπει στις ισραηλινές δυνάμεις να ανοίξουν πυρά κατά Παλαιστινίων που επιθυμούν να διαμαρτυρηθούν κοντά στο τείχος εκτός και αν ξένοι υπήκοοι ή ισραηλινοί βρίσκονται ανάμεσα στους διαδηλωτές. Η κατασκευή του τείχους γύρω από το Ni'lin θα οδηγήσει σε αποκλεισμό του 40% του εδάφους της περιοχής, κάτι που σημαίνει συνολική απώλεια εδάφους 85% από το 1948.

🔴 3/2/2009

Το πρωί αντικρίζουμε το μέγεθος της καταστροφής. 4.000 σπίτια έχουν εκ θεμελίων καταστραφεί και 17.000 έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές. Βλέπουμε οικογένειες να κατοικούν άλλες μέσα στα χαλάσματα, και άλλες σε σκηνές πάνω στα ερείπια των σπιτιών τους. Πολλές συνοικίες είναι χωρίς ρεύμα μετά τους βομβαρδισμούς.

Οι γυναίκες και τα κορίτσια κυκλοφορούν σκεπασμένες ενώ αρκετές φορούν μαύρη μπούργκα και γάντια. Σύμφωνα με ένα μέλος άλλης αποστολής που είχε επισκεφθεί την Γάζα προ τριετίας υπάρχει μεγάλη διαφορά στην κοινωνική εικόνα των γυναικών.

Επισκεπτόμαστε το Ισλαμικό Πανεπιστήμιο. Μας υποδέχεται ο κοσμήτορας της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου. Το Πανεπιστήμιο υπέστη πολλές καταστροφές από τους βομβαρδισμούς. Οχτώ ρουκέτες του ενός τόνου η καθεμία έπεσαν στο κτίριο με τα εργαστήρια το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς. Ζημιά 12 εκ. δολάρια συνολικά (4 το κτίριο και 8 ο εξοπλισμός των εργαστηρίων). Εργαστήρια ιατρικής και βιοτεχνολογίας. Από τις εκρήξεις προκλήθηκαν ζημιές και στα γειτονικά κτίρια με σοβαρότερες ζημιές στη βιβλιοθήκη.

Το Πανεπιστήμιο Al-Aqsa.

Με την έξοδό μας από το αυτοκίνητο στο προαύλιο του πανεπιστημίου προκαλούμε την περιέργεια και το ενδιαφέρον των φοιτητριών. Μια ομάδα φοιτητριών πλησιάζει και ενδιαφέρεται να μάθει ποιοι είμαστε και το σκοπό της επίσκεψής μας. Πολύ σύντομα η ομάδα των κοριτσιών μεγαλώνει. Ανάβει η συζήτηση με επίκεντρο τα κοινωνικά θέματα, τον πόλεμο, την οικονομική κατάσταση και παρόλο που πολλές έχουν μείνει άστεγες λόγω των βομβαρδισμών, παρά το γεγονός ότι τους λείπουν φάρμακα, τρόφιμα, και χρήματα, θεωρούν ότι η ασφάλεια στον τόπο τους είναι πρωταρχική. Όσων τα σπίτια καταστράφηκαν, μένουν σε συγγενείς, σε φίλους ή σε όποιο δωμάτιο έμεινε ακέραιο από την επίθεση. Όσο μιλάμε τα F-16 των ισραηλινών διασχίζουν τον ουρανό προκαλώντας αναστάτωση. Εκδηλώνουν μεγάλη επιθυμία για επικοινωνία, ανταλλάζουμε μέιλ, και τηλέφωνα. Ο πρύτανης μας καλωσορίζει στην Γάζα και μας υποδέχεται στο γραφείο του όπου έχει συγκεντρωθεί η ολομέλεια του συμβούλιου. […] Μας ενημερώνει για τις απώλειες που προκλήθηκαν από τους βομβαρδισμούς. Δεκάδες φοιτητές είναι άστεγοι. Γύρω στους 15 ακρωτηριασμένοι και λιγότεροι από δέκα νεκροί. Πολλοί φοιτητές δεν μπορούν πλέον να πληρώσουν τα δίδακτρά τους.[...] Λείπουν τα βασικά υλικά και εξοπλισμός από τα εργαστήρια του πανεπιστημίου. Αναγκάζονται να προσαρμόζουν τα πειράματα ανάλογα με τα διαθέσιμα υλικά που συνέχεια ελαττώνονται λόγω του εμπάργκο. Δεν υπάρχει χαρτί για να τυπώσουν το ενημερωτικό υλικό του πανεπιστημίου. [...]

Το Νοσοκομείο El Shifa.

Είναι το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας. Μπροστά στην είσοδο, δύο ασθενοφόρα βομβαρδισμένα και στον προαύλιο χώρο, μια έκθεση φωτογραφιών των τραυματιών και των καταστροφών του πολέμου καθώς και θραύσματα βομβών που βρέθηκαν στα ερείπια. Κάνουμε μια περιήγηση στους χώρους του νοσοκομείου. Στους θαλάμους νοσηλεύονται βαριά περιστατικά τα οποία σύμφωνα με τους γιατρούς δεν είναι από τα σοβαρότερα που αντιμετωπίστηκαν. Τα σοβαρά περιστατικά έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία γειτονικών χωρών. Ο διευθυντής της πλαστικής χειρουργικής, κ. Nafiz, μας μιλάει για την προσωπική του εμπειρία, για τους αμέτρητους τραυματίες που δεχόταν το νοσοκομείο κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών και μας αναφέρει τραύματα με πολλαπλές βλάβες και άγνωστη εξέλιξη. Οι κλινικές εικόνες που αντιμετώπισε, παραπέμπουν σε αγνώστου σύστασης όπλα και επικεντρώνει τις υποψίες του στο γεγονός ότι χρησιμοποιήθηκαν άγνωστα ή και απαγορευμένα ραδιενεργά, χημικά και βιολογικά όπλα. Μας μιλάει ακόμα για κατάλοιπα πάνω στα αγροτικά προϊόντα που παρατηρήθηκαν μετά τους βομβαρδισμούς. Απευθύνει έκκληση στη διεθνή κοινότητα για έρευνα και εξακρίβωση των ουσιών που χρησιμοποιήθηκαν κατά την τελευταία επίθεση των Ισραηλινών καθώς η χρήση τέτοιων όπλων αποτελεί άλλον ένα λόγο παραπομπής του Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου. [...]

🔴 4/2/2009

Το πρωί, η πρώτη μας δραστηριότητα είναι η επίσκεψη της κοινότητας Ζαϊτούν (ακριβής μετάφραση: ελαιώνας) η οποία καταστράφηκε ολοσχερώς κατά την διάρκεια της εισβολής στην πόλη της Γάζας. Χαρακτηριστική είναι η οσμή του θανάτου που αναδύεται από τα ερείπια. Ο ελαιώνας ισοπεδώθηκε και θανατωθήκαν τα ζώα στο πλαίσιο της γενικότερης τακτικής των ισραηλινών να καταστρέφουν καλλιέργειες και κτηνοτροφία ως και κάθε αγροτική υποδομή με σκοπό την οικονομική εξαθλίωση των κατοίκων όπως το διαπιστώσαμε σε πολλές περιοχές της Λωρίδας της Γάζας. Εκτός της εκχέρσωσης των καλλιεργειών παρατηρήσαμε αποξηραμένα οπωροφόρα δένδρα και κουτιά που περιείχαν χημικά σε κοντινή απόσταση από αυτά. Όπως μας αναφέρεται η πρακτική αυτή γίνεται σε τακτικά χρονικά διαστήματα ανά διετία περίπου σε διάφορα σημεία της Λωρίδας της Γάζας.

Στη συγκεκριμένη περιοχή στρατοπέδευσαν οι Ισραηλινές δυνάμεις καταστρέφοντας όλες τις καλλιέργειες και τα συστήματα άρδευσης και υπέσκαψαν το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής σε βάθος προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως προφυλαγμένος χώρος στάθμευσης των αρμάτων και των μηχανημάτων τους, καθιστώντας αδύνατη την επανακαλλιέργεια της έκτασης.

Κράτησαν σε ομηρία τους κατοίκους του οικισμού, μεταφέροντας τους σε ένα από τα σπίτια επί 3 μέρες χωρίς να έχουν την δυνατότητα πρόσβασης σε τροφή νερό και θέρμανση. Κατόπιν ισοπέδωσαν τον υπόλοιπο οικισμό συμπεριλαμβανομένου του νηπιαγωγείου και του τεμένους. Την τρίτη ημέρα της ομηρίας των κατοίκων, δυο γυναίκες με ένα παιδί επιχείρησαν να βγουν από το σπίτι με σκοπό να συλλέξουν ξύλα και πυροβολήθηκαν εν ψυχρώ κατά την έξοδο τους. Την ίδια τύχη είχαν και οι τρεις άνδρες που προσπάθησαν να τους συνδράμουν. Στη συνέχεια ένα ελικόπτερο, τύπου Απάτσι, βομβάρδισε το οίκημα. Σημειωτέων ότι οι Ισραηλινοί εσκεμμένα εμπόδισαν, για μεγάλο χρονικό διάστημα, τα σωστικά συνεργεία και τα ασθενοφόρα να παραλάβουν τους τραυματίες.

Σε συνομιλίες που έχουμε με τον πληθυσμό αναφέρονται περίεργες βόμβες που μοιάζουν με παιχνίδια. Πιθανά να πρόκειται για βόμβες διασποράς που διασπώνται κατά την πρόσκρουση, διασκορπίζοντας βομβίδια που εκρήγνυνται σε μια περιοχή δεκάδων χιλιομέτρων. Είχαμε επίσης μαρτυρίες από τους κατοίκους ότι περίεργα μικρά πετούμενα τηλεκατευθυνόμενα τύπου ελικοπτέρου παρακολουθούσαν τα σπίτια των Παλαιστίνιων έξω από τα παράθυρα. Μας φάνηκαν πολύ περίεργα αυτά που μας διηγούνταν στο όριο της φαντασίας. Πολύ αργότερα καταλάβαμε ότι ήταν Drones, άγνωστα για μας εκείνη την εποχή.

Κατά την έξοδο μας από τα σύνορα, στο χώρο ελέγχου, παρατηρούμε μεγάλο αριθμό σταθμευμένων ασθενοφόρων. Στην πύλη της αιγυπτιακής πλευράς βλέπουμε να γίνεται εξονυχιστικός έλεγχος σε κουτιά ανθρωπιστικής βοήθειας τα οποία περιέχουν φάρμακα. Με τον ίδιο ζήλο και με συνέπεια πολύ μεγάλη καθυστέρηση, γίνεται και ο έλεγχος ασθενοφόρου που μεταφέρει ασθενή. Αποχωρήσαμε από την Γάζα που κυριολεκτικά αιμορραγεί από την βαρβαρότητα των εισβολέων και από το σιδερόφρακτο κλοιό, το σκληρό εμπάργκο που υφίσταται από ξηρά, θάλασσα και αέρα.

Γίναμε μάρτυρες εικόνων και συγκλονιστικών εμπειριών, αποτέλεσμα ανθρώπινου μίσους και φανατισμού.

Τα μέλη της αποστολής: Γιώργος Καλλιαμπέτσος, Ζέτα Δρίβα, Μαρίνα Πιταροκοίλη, Ναυσικά Θεοτοκά, Isabelle Masse

Σε αυτές τις συνθήκες βίας, μίσους και αίματος μεγάλωσαν γενιές και γενιές. Στις 22/10/2015 η Διαρκής Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων ομόφωνα αναγνώρισε την συνύπαρξη δύο κρατών και ενός ενιαίου, δημοκρατικού και κυρίαρχου Παλαιστινιακού Κράτους στη βάση των ορίων του 1967. Ο ελληνικός λαός πάντα βρισκόταν στο πλευρό των αμάχων και στο δίκιο τού παλαιστινιακού λαού. Δεν μπορούμε παρά να καταδικάσουμε την επίθεση του Ισραήλ στην Παλαιστίνη, όπως και την επίθεση της Χαμάς και να προκρίνουμε την κατάπαυση του πυρός, την απελευθέρωση των ομήρων, την επιβολή του Διεθνούς Δικαίου και την έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών με τήρηση των αποφάσεων του ΟΗΕ του 1967 για δύο κράτη. Ταυτόχρονα την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους Παλαιστινίους.

Όχι άλλο αίμα! Όχι άλλα θύματα! Όχι στον κίνδυνο επέκτασης του πολέμου!

Χρύσα Καρδιανού
Πτυχιούχος τμήματος Ιστορίας - Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ
Δημότης Αρτέμιδας

Next
Next

Συγκοινωνία στο δήμο Σπάτων Αρτέμιδος, μια πονεμένη ιστορία