Τουριστικές Δυνατότητες στην Αρτέμιδα και τα Σπάτα

Η πραγματική τουριστική ανάπτυξη προκύπτει όταν κάποιος επιλέγει να επισκεφτεί μια περιοχή λόγω των ποικίλων λόγων που την κάνουν ξεχωριστή.

Ένα άρθρο του Θοδωρή Βασιλείου

Ζούμε σε έναν κόσμο που μεταβάλλεται με ταχύτητες που στο παρελθόν θα ήταν αδιανόητες. Είναι εύλογο λοιπόν να απαιτείται ταχύτατη προσαρμογή στα νέα δεδομένα. Αυτό αποτελεί και την πρόκληση για την τοπική αυτοδιοίκηση εν συνόλω και για τον Δήμο Σπάτων - Αρτέμιδας εν προκειμένω.

Ο κάθε τρέχων αξιωματούχος της τοπικής αυτοδιοίκησης, μαζί με το δυναμικό του, οφείλει να διαθέτει ευρεία γνώση και όραμα, κάτι το οποίο δεν φαίνεται να διαθέτουν οι δύο επικρατήσαντες συνδυασμοί των προηγούμενων δημοτικών εκλογών.

Ωστόσο, ας επικεντρωθούμε για την ώρα σε ένα μικρό αλλά ανεκτίμητης σημασίας θέμα, το οποίο παραμένει παραμελημένο. Αυτό αφορά τις τουριστικές δυνατότητες της περιοχής μας. Ο Δήμος Σπάτων - Αρτέμιδας, επικεντρώνεται στην ανατολική Αττική, μόλις 25 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας, καταλαμβάνοντας έκταση περίπου 76 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Ο σημερινός Δήμος προήλθε από τη συγχώνευση των πρώην Δήμων Σπάτων και Αρτέμιδος, με την εφαρμογή του νόμου 3852/2010, που τέθηκε σε ισχύ στην 1η Ιανουαρίου 2011.

Ο Δήμος συνορεύει:

⬆️ Βόρεια: Με το Δήμο Ραφήνας – Πικερμίου
➡️ Ανατολικά: Βρέχεται από το Νότιο Ευβοϊκό Κόλπο
⬇️ Νότια: Με το Δήμο Μαρκοπούλου Μεσογαίας
⬅️ Δυτικά: Με το Δήμο Παιανίας

Βρίσκεται δηλαδή σε μία προνομιακή θέση τόσο λόγω αποστάσεων από το διοικητικό κέντρο της χώρας όσο και από γεωστρατηγική σκοπιά έχοντας δίπλα του το διεθνές Αεροδρόμιο, την εγγύτητα με σπουδαίες αρχαιότητες, μια τεράστια καλλιεργητική και επιχειρηματική ζώνη, Δάση & δασικές εκτάσεις, περιοχές του δικτύου «Φύση 2000» και τέλος ένα εκτεταμένο θαλάσσιο μέτωπο παντελώς αναξιοποίητο πλην μιας μικρής ζώνης στην παραλία Αρτέμιδας.

Στην αρχική φάση “δημογραφικής ανάπτυξης της περιοχής “ δεν υπήρχε ο κλασικός τουρισμός αλλά ουσιαστικά οι ιδιοκτήτες της δεύτερης θερινής κατοικίας που διέθεταν κυρίως στην Αρτέμιδα, μαζί με τους φίλους και συγγενείς που τους επισκέπτονταν. Η εξέλιξη έλαβε την ακόλουθη πορεία:

  • ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ✈️ Υπήρχε κυρίως εγχώριος τουρισμός, με ενοικιαζόμενα καταλύματα και ελάχιστο εισερχόμενο τουρισμό, με κάποια ελάχιστα ξενοδοχεία.

  • ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ✈️ Όλα τα παραπάνω αυξήθηκαν, ειδικά με την προσθήκη διαμονής για το προσωπικό του αεροδρομίου (και τις οικογένειές τους). Επίσης, αυξήθηκε ο τουρισμός διέλευσης, με τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα μας αεροπορικώς και διανυκτερεύουν κοντά στο αεροδρόμιο μετά τις διακοπές τους.

Η τελευταία κατηγορία τουριστών είναι που εκτόξευσε αριθμητικά τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης και μπορούμε έστω και με αυτόν τον τρόπο σήμερα να μιλάμε κάπως για τουρισμό.

Ωστόσο, αυτός ο τύπος τουρισμού είναι αρκετά περιορισμένος. Με μερικές χιλιάδες κρατήσεις τύπου Airbnb, συχνά για μία μόνο νύχτα, δεν μπορούμε να μιλάμε για πραγματικό τουρισμό. Η πραγματική τουριστική ανάπτυξη προκύπτει όταν κάποιος επιλέγει να επισκεφτεί μια περιοχή λόγω των ποικίλων λόγων που την κάνουν ξεχωριστή. Αυτοί μπορεί να περιλαμβάνουν τις όμορφες παραλίες, τα τοπικά προϊόντα, τη γαστρονομία, την ιστορία, τις αθλητικές δραστηριότητες, τα ταξίδια σε παρακείμενα νησιά, τις πολιτιστικές εκδηλώσεις κ.ά. Όλα αυτά και άλλα πολλά που δεν είναι του παρόντος να τα αναπτύξουμε, συνθέτουν έναν πραγματικό τουριστικό προορισμό.

Συμπερασματικά η ανάπτυξη του τουρισμού μιας περιοχής χρειάζεται ένα χαρισματικό/ή δήμαρχο με δημοτικούς συμβούλους που ξέρουν και μπορούν να κινητοποιήσουν τους πόρους και τις τοπικές παραγωγικές δυνάμεις κάτω από ένα ενιαίο σχέδιο ωφέλιμο για το σύνολο της τοπικής κοινωνίας,, με ευαισθησία για το περιβάλλον την ιστορία και τον πολιτισμό.

Φυσικά τμήματα αυτού του σχεδίου θα είναι η ανάπτυξη των τουριστικών υποδομών από την πλευρά του Δήμου, επίσης η δημιουργία Δημοτικής Τουριστικής Επιχείρησης ως επιτελικό εργαλείο ανάπτυξης, στην οποία θα συμμετέχουν οι κλαδικοί φορείς του τουρισμού αλλα και άλλοι κοινωνικοί, πολιτιστικοί και περιβαλλοντικοί φορείς. Το επιτελικό αυτό όργανο θα φροντίσει για τον συντονισμό και την ενεργοποίηση ποιοτικών τουριστικών επενδύσεων διαμονής, διατροφής και ελεύθερου χρόνου, την δημιουργία και υλοποίηση προγραμμάτων πολιτιστικών εκδηλώσεων για όλο το έτος, την εκπαίδευση προσωπικού της τοπικής κοινωνίας και τέλος την καθιέρωση του τοπικού brand name και την αντίστοιχη διαφήμιση της περιοχής στις χώρες από τις οποίες αναμένονται επισκέπτες.

Με τη δημοσιοποίηση αυτών των προβληματισμών, στοχεύουμε στην έναρξη ενός διαλόγου με την τοπική κοινότητα και τους φορείς της, προκειμένου το τελικό σχέδιο να είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας όλων των ενδιαφερομένων. Πιστεύουμε ότι μόνο μέσω της αξιοποίησης της τοπικής γνώσης θα μπορέσουμε να κάνουμε σοβαρά βήματα προς την ανάπτυξη ενός δυναμικού τουριστικού τομέα.

Θοδωρής Βασιλείου
Οικονομολόγος Σύμβουλος τουριστικής πολιτικής
Τέως μέλος της Διοίκησης της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Ενοικιαζόμενων Δωματίων - Διαμερισμάτων Ελλάδος
Υποψήφιος Δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό
Στην Πράξη.

Previous
Previous

Η Αρτέμιδα αγαπάει τα παιδιά της;

Next
Next

Πολιτισμός: Λούτσα ή Αρτέμιδα;